Баритонска гитара: карактеристики на инструментот, потекло, употреба, градба
Стринг

Баритонска гитара: карактеристики на инструментот, потекло, употреба, градба

Баритонската гитара е жичан музички инструмент, хордофон, еден вид гитара.

Првиот модел беше произведен од американската компанија Danelectro кон крајот на 1950-тите. Пронајдокот ја стекна својата популарност во сурф рок и филмски саундтракови, главно шпагети вестерни. Во исто време, кантри музичарите го измислија Тик-так бас стилот на свирење. Техниката се состои во дуплирање на вообичаените бас-делови со баритон за да се даде контрастен звук.

Во моментов, баритонот е вообичаен во рок и хеви метал. За време на студиските снимања, гитаристите често ги дуплираат обичните делови од гитара и бас.

Баритонска гитара: карактеристики на инструментот, потекло, употреба, градба

Баритонската гитара е мешавина од обична електрична гитара и бас. Неговиот дизајн ја повторува гитарата, но со разлики. Должината на скалата е продолжена на 27 инчи, што ви овозможува удобно да играте на ослабена низа. Телото е направено помасивно за да се подобри резонанцијата и да се продлабочи звукот. Број на жици – 6. Изведувачите на тешки поджанрови на хеви метал користат и модели со 7-8 жици. Постои слична варијанта на акустична баритонска гитара.

Стандардното штимање на гитарата има опсег на главно умерено високи ноти. Звукот на баритонската верзија е поставен на помал опсег. Популарното подесување е B1-E2-A2-D3-F#3-B3.

За баритон-гитары (Ibanez RGDIX)

Оставете Одговор