Бандура: што е тоа, состав, потекло, како звучи
Стринг

Бандура: што е тоа, состав, потекло, како звучи

Бандуристите долго време се еден од украинските национални симболи. Во придружба на бандурата, овие пејачи изведоа различни песни од епскиот жанр. Во XNUMX век, музичкиот инструмент се здоби со голема популарност; Играчите на бандура и денес можат да се најдат.

Што е бандура

Бандура е украински народен музички инструмент. Спаѓа во групата на скинати жици. Изгледот се карактеризира со големо овално тело и мал врат.

Бандура: што е тоа, состав, потекло, како звучи

Звукот е светол, има карактеристичен тембр. Бандуристите свират со кубење на конците со прстите. Понекогаш се користат „нокти“ што се лизгаат. При играње со клинци се добива позвучен и поостар звук.

Потекло

Не постои консензус за историјата на потеклото на бандурата. Некои историчари веруваат дека потекнува од гусли, руски народен музички инструмент. Првите видови гусли немаа повеќе од 5 жици, а видот на свирење на нив беше сличен на балалајката. Во XNUMX век се појавија други варијанти, со голем број жици и со поглед кој нејасно наликува на бандура.

Повеќето историчари ја поддржуваат верзијата за потеклото на инструментот од кобза. Кобзата припаѓа на инструментите слични на лајта, што ги прави слични на симетријата на раните бандури. Некои од имињата на жиците на инструментите се чести. Сличен е репертоарот што го изведуваат бандуристи и кобзаџии, со многу заеднички композиции.

Името е позајмено од полски. Полското име „бандура“ доаѓа од латинскиот збор „пандура“, што означува цитара - старогрчката сорта на лира.

Бандура: што е тоа, состав, потекло, како звучи

Бандура уред

Телото е направено од цврсто липа дрво. Вратот на инструментот е широк, но краток. Официјалното име на вратот е рачката. Заоблениот дел од вратот се нарекува глава. На главата има штипки за подесување кои ги држат жиците. Вртењето на штипките ги намалува или крева жиците, така што играчот на бандура го прилагодува теренот.

Главниот дел од телото на инструментот се нарекува брзина. Однадвор, глисерот изгледа како исечена тиква. Одозгора, брзата табла е покриена со палуба, наречена врв. На страната на палубата има дрвена врвка која ги држи жиците од едната страна. Во центарот на звучната плоча се отсекува дупка, резонирајќи го извлечениот звук.

Бројот на бандурските жици е 12. Едната половина е долга и густа, другата е тенка и кратка. Модерните верзии имаат повеќе жици, до 70.

Користење на алатката

Од доцниот среден век, бандурата се користи како придружба за изведување на религиозни псалми. Подоцна, Козаците од Запорожскиот Сич почнаа да изведуваат свои дела, кои станаа дел од народната музика.

Бандура: што е тоа, состав, потекло, како звучи

Инструментот во денешно време се користи и надвор од народната музика. На пример, украинската музичка група B&B Project снима кавер верзии на популарни рок песни. Меѓу интерпретациите на украинското дуо се „Show Must Go On“ од Queen, „Nothing Else Matter“ од Metallica, „Deutschland“ од Rammstein.

Во 2019 година беше поставен рекорд по бројот на играчи на бандура кои играат во исто време. Во чест на роденденот на Тарас Шевченко, 407 музичари истовремено ги изведоа познатите дела на поетот – „Завет“ и „Речи и офка широкиот Днепар“.

Сумирајќи, може да се забележи дека во XNUMX век бандурата продолжува активно да се користи во украинската народна музика и пошироко. Таа остави свој белег во историјата на украинската култура и стана силно поврзана со неа.

Девушка обалденно играет на бандуре!

Оставете Одговор