Бандонеон: што е тоа, композиција, звук, историја на инструментот
Лигинален

Бандонеон: што е тоа, композиција, звук, историја на инструментот

Секој кој некогаш ги слушнал звуците на аргентинското танго никогаш нема да го помеша со ништо - неговата продорен, драматична мелодија е лесно препознатлива и единствена. Таков звук се здобила благодарение на бандонеонот, уникатен музички инструмент со свој карактер и интересна историја.

Што е бандонеон

Бандонеонот е инструмент со тастатура со трска, еден вид рачна хармоника. Иако е најпопуларен во Аргентина, неговото потекло е германско. И пред да стане симбол на аргентинското танго и да ја најде сегашната форма, тој мораше да издржи многу промени.

Бандонеон: што е тоа, композиција, звук, историја на инструментот
Вака изгледа алатката.

Историја на алатката

Во 30-тите години на XNUMX век, во Германија се појави хармоника, која има квадратна форма со пет клучеви на секоја страна. Дизајниран е од музичкиот мајстор Карл Фридрих Улиг. За време на посетата на Виена, Улиг ја проучувал хармониката и инспириран од неа, по враќањето ја создал германската концертина. Тоа беше подобрена верзија на неговата квадратна хармоника.

Во 40-тите години на истиот век, концертната паднала во рацете на музичарот Хајнрих Банда, кој веќе направил свои промени во неа – редоследот на извлечените звуци, како и распоредот на копчињата на тастатурата, што станало вертикално. Инструментот го добил името бандонеон во чест на неговиот творец. Од 1846 година, тој почна да се продава во продавницата за музички инструменти Бенди.

Првите модели на бандонеони беа многу поедноставни од модерните, имаа 44 или 56 тонови. Првично тие биле користени како алтернатива на оргулите за богослужба, додека четири децении подоцна инструментот случајно бил донесен во Аргентина - германски морнар го сменил или за шише виски, или за облека и храна.

Еднаш на друг континент, бандонеон доби нов живот и значење. Неговите потресни звуци совршено се вклопуваат во мелодијата на аргентинското танго - ниту еден друг инструмент не го дава истиот ефект. Првата група бандонеони пристигна во главниот град на Аргентина на крајот на XNUMX век; наскоро почнаа да звучат во танго оркестри.

Нов бран на интерес го погоди инструментот веќе во втората половина на XNUMX век, благодарение на светски познатиот композитор и најпаметниот бандонеонист Астор Пјацола. Со неговата лесна и талентирана рака, бандонеон и аргентинското танго добија нов звук и популарност низ целиот свет.

Бандонеон: што е тоа, композиција, звук, историја на инструментот

сорти

Главната разлика помеѓу бандонеоните е бројот на тонови, нивниот опсег е од 106 до 148. Најчестиот инструмент со 144 тонови се смета за стандарден. За да научите како да свирите на инструментот, посоодветен е бандонеон со 110 тонови.

Исто така, постојат специјализирани и хибридни сорти:

  • со цевки;
  • хроматифон (со превртен распоред на копчињата);
  • в-систем, кој изгледа како руска хармоника;
  • со распоред, како на пијано, и други.

Bandoneon уред

Ова е музички инструмент од трска со четириаголна форма со закосени рабови. Тежи околу пет килограми и димензии 22*22*40 см. Крзното на бандонеонот е повеќекратно преклопено и има две рамки, над кои има прстени: за нив се прикачени краевите на чипка, што го потпира инструментот.

Тастатурата се наоѓа во вертикална насока, копчињата се поставени во пет реда. Звукот се извлекува поради вибрациите на металните трски при минување на воздухот што го пумпа мевот. Интересно е што при промена на движењето на крзното се испуштаат две различни ноти, односно има двојно повеќе звуци од копчињата на тастатурата.

Бандонеон: што е тоа, композиција, звук, историја на инструментот
Уред за тастатура

При играње, рацете се поминуваат под ремените за зглобови кои се наоѓаат на двете страни. Играта вклучува четири прсти од двете раце, а палецот на десната рака е на рачката на вентилот за воздух - го регулира снабдувањето со воздух.

Каде се користи алатката

Како што веќе споменавме, бандонеонот е најпопуларен во Аргентина, каде што долго време се смета за национален инструмент - таму се прави за три, па дури и четири гласови. Имајќи германски корени, бандонеонот е популарен и во Германија, каде што се учи во круговите на народната музика.

Но, благодарение на неговата компактна големина, уникатниот звук и зголемениот интерес за тангото, бандонеонот е баран не само во овие две земји, туку и во целиот свет. Звучи соло, во ансамбл, во танго оркестри – слушањето на овој инструмент е задоволство. Има и многу училишта и помагала за учење.

Најпознатите бандонеонисти: Анибал Троило, Даниел Бинели, Хуан Хозе Мосалини и други. Но, „Големиот Астор“ е на највисоко ниво: она што вреди само неговото познато „Либертанго“ – продорен мелодија каде мрачните ноти се заменуваат со експлозивни акорди. Се чини дека самиот живот звучи во него, принудувајќи ве да сонувате за невозможното и да верувате во исполнувањето на овој сон.

Анибал Троило-Че Бандонеон

Оставете Одговор