Балалајка: опис на инструментот, структура, историја, како звучи, типови
Стринг

Балалајка: опис на инструментот, структура, историја, како звучи, типови

Фразата „руски народен инструмент“ веднаш ја потсетува веселата балалајка. Непретенциозниот објект потекнува од далечното минато, толку далечно што е невозможно точно да се одреди кога се појавил, и до ден денес продолжува да ги воодушевува љубителите на музиката.

Што е балалајка

Балалајката се нарекува искубен музички инструмент кој припаѓа на категоријата народни. Денес тоа е цело семејство, вклучувајќи пет главни сорти.

Балалајка: опис на инструментот, структура, историја, како звучи, типови

Уред за алат

Се состои од следниве елементи:

 • тело, триаголно, рамно напред, заоблено, со 5-9 клинови позади;
 • жици (бројот е секогаш еднаков - три парчиња);
 • гласовна кутија – тркалезна дупка во средината на телото, на предната страна;
 • врат – дрвена долга плоча по која се наоѓаат жиците;
 • табли - тенки ленти лоцирани на таблата, менувајќи го тонот на звучните жици (број на жици - 15-24);
 • лопати - деталите што го крунисуваат вратот, со прикачен механизам за затегнување на врвките.

Горенаведените елементи се мал дел што сочинуваат едно музичко дело. Вкупниот број на делови за алат надминува 70.

Структурата на балалајката и гитарата има слични карактеристики. Двата инструменти се жичени и кубени. Но, структурата, карактеристиките на употреба укажуваат на разликите на гитарата:

 • обликот на телото;
 • број на жици;
 • димензии;
 • начин на изведба;
 • разлика во структурата.

Балалајка: опис на инструментот, структура, историја, како звучи, типови

звучи

Звукот на балалајката е звучен, гласен, висок, прилично мек. Погоден за придружници, не исклучува солирање.

Сорти се разликуваат по големина, цел, звук. Професионалците имаат многу техники за извлекување звук. Најчести: штракаат, вибрато, тремоло, фракции.

Изградете балалајка

Првично, балалајката и системот останаа некомпатибилни концепти. Инструментот го користеле аматери кои немале поим за музичкиот систем. Во XNUMX век, сите сорти станаа дел од оркестарот, се појавија неколку опции за подесување:

 • Академска структура. Нотата „ми“, формирана со звучење во дует на двете почетни жици, нота „ла“ – од третата низа. Системот стана широко распространет меѓу свирачите на концертна балалаика.
 • Народен систем. Сол (почетна низа), Mi (втора низа), До (трета низа). Најчестиот тип на народен систем. Вкупно има неколку десетици: секој регион има свој метод за подесување на инструментот.
 • Квантен унисон систем. Го претставува звукот на жиците на прима балалајка, опишан со формулата Ла-Ми-Ми (од првата до третата низа).
 • Четврт систем. Својствени за балалајките од формата второ, бас, контрабас, виола. Тоновите се менуваат на следниов начин: Re-La-Mi.

Балалајка: опис на инструментот, структура, историја, како звучи, типови

Историја на Балалајка

Историјата на појавата на балалајката не може недвосмислено да се каже. Постојат различни верзии за потеклото. Официјалното спомнување датира од XNUMX век; популарна омилена се појави многу порано.

Една теорија ја поврзува приказната за потеклото со азиските земји. Имаше сличен инструмент – домра, слична по големина, звук, изглед, структура.

Веројатно, за време на татарско-монголскиот јарем, жителите на Русија ги позајмиле принципите на создавање домра, малку изменети, откако добиле фундаментално нов предмет.

Втората верзија вели: пронајдокот е примордијално руски. Кој го смислил не е познато. Името одговара на концептите „зборување“, „зборување“ (брзо зборување). Специфичните звуци на удирање навистина личат на жив разговор.

Ставот кон темата не беше сериозен, предизвикуваше асоцијации со неписмената селанска класа. Царот Алексеј Михајлович се обиде да се ослободи од популарната забава. Идејата пропадна: по смртта на суверенот, „балаболката“ веднаш се рашири меѓу селаните.

Античките уреди надворешно се разликуваа од нивните современици, честопати изгледаа смешно. Селаните го правеле инструментот со импровизирани средства: канџите служеле како тело, животинските вени служеле како жици.

Балалајка: опис на инструментот, структура, историја, како звучи, типови

Популарноста на миленикот на народот во XIX век се заменува со заборав. Музичкиот производ доби втор ветер со напорите на една неверојатна личност – благородникот В. Андреев, по професија музичар. Човекот создаде семејство на балалајки, вклучувајќи пет претставници. Андреев ја измисли модерната балалајка на познатиот денешен изглед.

Настапот на ансамблот балалајка, во аранжман на Андреев, ја одбележа ерата на заживување на инструментот. Познати композитори пишуваа музика специјално за оркестарот на народни инструменти, концертите на балалајка беа успешни, популистите, заедно со Русија, беа аплаудирани од Европа. Имаше светски познати личности на концертите, а овации им беше на руските виртуози.

Оттогаш, балалајката ја зајакнува својата позиција, останувајќи популарен инструмент.

Сорти на балалајки и нивните имиња

Професионалните музичари ги разликуваат следниве видови балалајки:

 • Балалајка-прима. Димензии 67-68 см. Единствениот што е идеален за соло музичари. Главните делови на рускиот народен оркестар се напишани специјално за прима.
 • Второ. Должината е 74-76 см. Цел – придружба, игра со акорди, интервали.
 • Алто. Должина 80-82 см. Има мека, сочна тембр. Врши функции слични на секунда.
 • Бас. Припаѓа на бас групата. Свири во голема октава. Карактеристична карактеристика е нискиот тембр. Големина – 112-116 см.
 • Контрабас. Разлика од бас: свири договор. Тоа е најгломазниот инструмент на линијата – долг 160-170 см. За да го одржите џинот исправен, подолу е обезбеден држач.

Балалајка: опис на инструментот, структура, историја, како звучи, типови

Горенаведените сорти се вклучени во оркестарот на народни инструменти. Оставена зад сцената е најмалата балалајка, измислена од В. Андреев, наречена балалајка Пиколо. Според замислата на авторот, главната функција е да се нагласи горниот регистар на едно музичко дело.

Користење

Музичкиот производ е популарен поради неговата разновидност, способноста совршено да се усогласи со сите видови инструментални групи. Главното поле на примена се оркестри на народни инструменти. Има виртуози кои играат соло, во дуети.

Како да изберете балалајка

Правењето музика ќе биде задоволство ако го изберете вистинскиот инструмент:

 • Изгледот на вратот: без изобличување, пукнатини, чипови, средна дебелина (не дебела, не тенка). Најдобар материјал е абоносот.
 • Фрес. Внимание се посветува на мелење, локација на иста висина. Можете да го проверите квалитетот на мелењето со лесно триење на површината на облогите. Најдобар материјал е никелот.
 • Рамка. Рамниот дел од куќиштето е нужно изработен од смрека, целосно рамен, свиоците, конкавноста се неприфатливи.
 • Стрингови. Чистотата на системот, темброт зависат од овој дел. Премногу тенок произведува слаб, неизразен, штракачки звук. Дебелите го отежнуваат користењето на темата, бараат дополнителен напор, ја лишуваат мелодијата од мелодија.
 • Звук. Правилно избраниот инструмент произведува целосен, пријатен звук кој не се прекинува нагло, постепено згаснува.

Балалајка: опис на инструментот, структура, историја, како звучи, типови

Интересни факти

Античките предмети имаат живописна историја, многу интересни факти:

 • Најстарата изложба го краси музејот на градот Улјановск. Предметот е стар над 120 години.
 • Официјалниот „Ден на Балалајката“ се појави во 2008 година и се слави на 23 јуни.
 • Во Јапонија постои оркестар на народни инструменти. Учесниците се Јапонци, кои мајсторски го поседуваат рускиот народен инструмент.
 • Претходно имало производи со две жици наместо со три жици.
 • Хабаровск е градот кој го подигнал највисокиот споменик на балалајката: огромен жолт споменик со димензии 12 метри.
 • Ова античко парче музика стана симбол на Русија и е модерен сувенир.
 • Во Античка Русија, драмата ја играле бафони, овчари - луѓе кои не биле оптоварени со работа и домаќинство.
 • Потеклото на предметот е обвиткано во мистерија: годината на појавување не е позната, името на мајсторот што го измислил останува мистерија.

Балалајката е универзален инструмент способен да свири кое било музичко дело: класично, фолк, смешно, тажно. Ја играат аматери, професионалци, дури и деца. Жестоките, специфични звуци не можат да се помешаат со нешто: мало парче музика стана вистински симбол на огромна земја, го апсорбира менталитетот на рускиот народ.

Алексей Архиповский - Золушка Нереально космическая музыка, меняющая все представление о балалайке.

Оставете Одговор