Авлос: што е тоа, историја на музички инструмент, митологија
месинг

Авлос: што е тоа, историја на музички инструмент, митологија

Старите Грци на светот му дале највисоки културни вредности. Долго пред доаѓањето на нашата ера, беа составени прекрасни песни, оди и музички дела. Уште тогаш Грците поседувале разни музички инструменти. Еден од нив е Авлос.

Што е avlos

Историските артефакти пронајдени за време на ископувањата им помогнале на современите научници да добијат идеја за тоа како изгледал старогрчкиот аулос, дувачки музички инструмент. Се состоеше од две флејти. Постојат докази дека тоа би можело да биде едноцевно.

Авлос: што е тоа, историја на музички инструмент, митологија

Керамика, фрагменти, фрагменти од вазни со слики на музичари биле пронајдени на поранешните територии на Грција, Мала Азија и Рим. Цевките беа дупчат од 3 до 5 дупки. Особеноста на едната флејта е повисок и пократок звук од другиот.

Авлос е родоначалник на модерната обоа. Во античка Грција, добитниците биле научени да ја играат. Авлетиката се сметаше за симбол на емоционалноста, еротиката.

Историја на музичкиот инструмент

Научниците сè уште се расправаат за историјата на појавата на аулос. Според една верзија, тој бил измислен од Тракијците. Но, тракискиот јазик е толку изгубен што не е можно да се изучува, да се дешифрираат ретките копии на пишување. Друг докажува дека Грците го позајмиле од музичари од Мала Азија. А сепак, најстариот доказ за постоењето на алатката, кој датира од 29-28 век п.н.е., е пронајден во сумерскиот град Ур и во египетските пирамиди. Потоа се рашириле низ Медитеранот.

За старите Грци, тој бил суштински инструмент за музичка придружба на погребни обреди, прослави, театарски претстави, еротски оргии. Дојде до нашите денови во реконструирана форма. Во селата на Балканскиот Полуостров мештаните свират на аулос, фолклорните групи го користат и на национални музички концерти.

Авлос: што е тоа, историја на музички инструмент, митологија

Митологија

Според еден од митовите, создавањето на аулос и припаѓа на божицата Атина. Задоволна од својот изум, таа ја демонстрираше Играта, дувајќи ги образите на смешен начин. Околните се смееја на божицата. Таа се налути и го фрли пронајдокот. Го зеде овчарот Марсијас, тој успеа да свири толку вешто што го предизвика Аполон, кој беше познат како мајстор за свирење на цитара. Аполо постави невозможни услови за свирење на аулос – пеење и правење музика во исто време. Марсијас загуби и беше погубен.

Приказната за објект со прекрасен звук е раскажана во разни митови, во делата на античките автори. Неговиот звук е уникатен, полифонијата е хипнотизирачка. Во модерната музика, нема инструменти со сличен квалитет на звукот, до одреден степен древните успеале да ги пренесат традициите на неговото создавање, а потомците ги зачувале за идните генерации.

Аулос-3 / Авлос-3

Оставете Одговор