Алпски рог: што е тоа, состав, историја, употреба
месинг

Алпски рог: што е тоа, состав, историја, употреба

Многу луѓе ги поврзуваат швајцарските Алпи со најчистиот воздух, прекрасните пејзажи, стадата овци, овчарите и звукот на алпенгорн. Овој музички инструмент е национален симбол на земјата. Со векови, неговиот звук се слушаше кога се закануваше опасност, се славеа свадби или кога роднините беа испраќани на нивното последно патување. Денес, алпскиот рог е интегрална традиција на летниот овчарски фестивал во Леукербад.

Што е алпски рог

Швајцарците со љубов го нарекуваат овој дувачки музички инструмент „рог“, но деминутивната форма во однос на него звучи чудно.

Рогот е долг 5 метри. Тесно во основата, се шири кон крајот, ѕвончето лежи на земја кога се свири. Телото нема странични отвори, вентили, така што неговиот опсег на звук е природен, без измешани, модифицирани звуци. Карактеристична карактеристика на алпскиот рог е звукот на нотата „фа“. Се разликува од природната репродукција по тоа што е блиску до остриот F, но невозможно е да се репродуцира на други инструменти.

Алпски рог: што е тоа, состав, историја, употреба

Јасниот, чист звук на бубалицата е тешко да се помеша со свирење на други инструменти.

Уред за алат

Петметарска цевка со проширен штекер е направена од ела. За ова, беа избрани само дури и дрвја без јазли со дијаметар од најмалку 3 сантиметри на едниот крај и најмалку 7 сантиметри на другиот крај. Првично, рогот немаше писка, поточно, беше едно со основата. Но, со текот на времето, млазницата почна да се прави посебно и да се замени како што беше истрошена, вметнувајќи ја во основата на цевката.

Алпски рог: што е тоа, состав, историја, употреба

историја

Алпскиот рог бил донесен во Швајцарија од азиски номадски племиња. Кога точно се појавила алатката на пространствата на високите планински долини не е познато, но има докази за неговата употреба уште во 9 век. Со помош на рог, жителите дознале за приближувањето на непријателот. Постои легенда дека еднаш еден овчар, гледајќи одред од вооружени воини, почнал да дува бубалица. Тој не престана да свири додека жителите на неговиот град не го слушнаа звукот и не ги затворија портите на тврдината. Но, неговите бели дробови не издржале од напорот и овчарот починал.

Документирани податоци за употребата на алатката се појавија во 18 и 19 век. Во 1805 година, во близина на градот Интерлакен беше организиран фестивал, наградата за победа во која беше еден пар овци. На него учествуваа само две лица кои ги поделија животните меѓу себе. Во средината на 19 век, Јохан Брамс го користел алпенгорниот дел во својата прва симфонија. Малку подоцна, швајцарскиот композитор Жан Детвилер напиша концерт за алпски хорна и оркестар.

Употреба на алпски рог

На почетокот на 19 век, популарноста на свирењето на сирената почна да бледнее, а вештините за поседување на инструментот беа изгубени. Пеењето Јодел, фалсет репродукција на звуци од грлото својствени за народната уметност на жителите на Швајцарија, почна да ужива популарност. Вниманието на познатите композитори на чистиот звук и природниот звук го воскресна алпскиот рог. Ференц Фаркаш и Леополд Моцарт создадоа свој мал репертоар на академска музика за алпенгорн.

Алпски рог: што е тоа, состав, историја, употреба

Денес, многумина го доживуваат инструментот како дел од традиционалните шоуа на швајцарските фолклорни групи. Но, моќта на алатката не треба да се потцени. Може да звучи и соло и во оркестар. Како и досега, неговите звуци раскажуваат за радосни, вознемирени, тажни моменти во животот на луѓето.

Альпийский горн

Оставете Одговор