Агого: што е тоа, градба, историја, интересни факти
Тапани

Агого: што е тоа, градба, историја, интересни факти

Секој континент има своја музика и инструменти за да им помогне на мелодиите да звучат онака како што треба. Европските уши се навикнати на виолончело, харфи, виолини, флејти. На другиот крај на земјата, во Јужна Америка, луѓето се навикнати на други звуци, нивните музички инструменти се неверојатно различни по дизајн, звук и изглед. Пример е Агого, изум на Африканците кој успеа цврсто да се наметне во жестокиот Бразил.

Што е агого

Агого е бразилски национален ударен инструмент. Претставува неколку ѕвона со конусна форма, со различни маси, големини, меѓусебно поврзани. Колку е помало ѕвончето, толку е повисок звукот. За време на играта, структурата се држи така што најмалото ѕвонче е на врвот.

Агого: што е тоа, градба, историја, интересни факти

Главните материјали што се користат во процесот на производство се дрво, метал.

Музичкиот инструмент секогаш учествува на бразилските карневали - го бие ритамот на самбата. Традиционалните бразилски борби со капуера, религиозни церемонии, маракату танци се придружени со агого звуци.

Звукот на бразилските ѕвона е остар, метален. Можете да ги споредите звуците со звуците што ги прави ѕвончето од крави.

Дизајн на музички инструменти

Може да има различен број на ѕвона што ја сочинуваат структурата. Во зависност од нивниот број, инструментот се нарекува двоен или троен. Постојат уреди кои се состојат од четири ѕвона.

Ѕвоната се поврзани едни со други со заоблена метална прачка. Карактеристична карактеристика е тоа што внатре нема јазик што извлекува звук. За да може инструментот да даде „глас“, на површината на ѕвоната се удира дрвен или метален стап.

Историја на агого

Агого ѕвона, кои станаа белег на Бразил, се родени на африканскиот континент. Тие биле донесени во Америка од робови кои сметале дека еден куп ѕвона се свет предмет. Пред да почнете да играте на нив, требаше да поминете низ посебен обред на прочистување.

Агого: што е тоа, градба, историја, интересни факти

Во Африка, агого бил поврзан со врховниот бог Ориша Огуну, покровител на војната, ловот и железото. Во Бразил таквите богови не се обожуваа, па постепено куп ѕвона престанаа да се поврзуваат со религијата и се претворија во забавна игра, идеална за удирање на ритмите на самба, капоеира, мараката. Познатиот бразилски карневал денес е незамислив без агого ритми.

Интересни факти

Музичка тема со егзотична историја не можеше без интересни факти поврзани со неговото потекло, талкања и модерна употреба:

  • Етимологијата на името е поврзана со јазикот на африканското племе Јоруба, во преводот „агого“ значи ѕвонче.
  • Првиот Европеец кој опишал древен африкански инструмент бил Италијанецот Каваци, кој пристигнал во Ангола во христијанска мисија.
  • Звуците на агогото, според верувањата на племето Јоруба, му помогнале на богот Ориша да се пресели во личност.
  • Постојат посебни типови што можат да се монтираат на решетка: тие се користат како дел од комплетите за тапани.
  • Дрвените верзии на инструментот звучат значително различно од металните конструкции - нивната мелодија е посува, погуста.
  • Африканските ѕвона се користат за создавање модерни ритми - обично можете да ги слушнете на рок концерти.
  • Првите копии на африканските племиња биле направени од големи ореви.

Агого: што е тоа, градба, историја, интересни факти

Едноставен африкански дизајн, составен од ѕвона со различни големини, беше по вкус на Бразилците, кои се шират низ планетата со нивната лесна рака. Денес Агого не е само професионален музички инструмент. Ова е популарен сувенир што патниците низ Јужна Америка доброволно го купуваат како подарок за своите најблиски.

„Meinl Triple Agogo Bell“, „A-go-go bell“ „berimbau“ самба „Meinl percussion“ агого

Оставете Одговор