За пентатонската скала
Музичка теорија

За пентатонската скала

Потребно е многу учење за да се стане одличен гитарист. Ако ги прашате познатите мајстори на шестжичкиот музички инструмент, сите едногласно ќе кажат дека без постојано вежбање е невозможно да се свири виртуозно. Без разлика колку е талентиран човек по природа, тој дефинитивно треба да го научи искуството од претходните генерации, да научи теорија и полска практика.

Една од техниките што ја учи секој почетник гитарист е да ја свири пентатоничната серија. Како што имплицира името, пентатонската скала е интервална низа од ноти, но не седум, како во стандардните скали, туку пет.

На него се конструирани соло делови во различни музички жанрови каде се користи гитарата.

Малку историја

Петте звуци се многу древна музичка секвенца. Се верува дека до европската музика дошла од исток. За прв пат се користеше во Кина. Точното датирање не е познато, но на почетокот на нашата ера, музичките композиции со пентатонска скала беа широко користени во кинеската музичка традиција. Следејќи ја Кина, секвенцата на интервали од пет звуци ја прифатија Јапонците. Пентатонската скала може да се слушне и во народната уметност на монголскиот и турскиот народ. Во спротивниот дел од земјината топка – кај Индијанците од Андите – значаен слој на музичка и песна креативност се заснова на пентатонската скала.

За пентатонската скала

Во класичната европска музика, привлечноста кон системот на интервали од пет чекори, каде звуците се подредени во чисти петти или четвртини, најчесто се користеше за да им се даде боја на архаичните и „фолк“ композициите.

За што служи пентатонската вага?

Врз основа на оваа скала се градат многу соло и мелодични делови од гитарската музика. Познавањето на пентатоничната скала му овозможува на музичарот слободно, ефективно и интересно да импровизира, комбинирајќи ги основните ноти на редот со оние кои речиси звучат. Пентатонската скала најшироко се користи во блуз стил . Сепак, го има и во рок и метал. Пентатоничната скала ја користеа Ричи Блекмор, Ингви Малмстин, Џими Пејџ, а Зек Вајлд генерално претпочита да ги гради своите сола исклучиво на пет тонови.

Школата за класична гитара инсистира на задолжително изучување на пентатоника. И иако некои наставници изразуваат скептичен став кон тоа, ќе има само придобивки од неговото проучување.

Користете во различни стилови

За пентатонската скалаВо својата чиста форма, пентатонската скала се користи во народни -рок – мелодичните сола со неговата употреба на акустична гитара и даваат посебен шмек на музиката. Баладата употреба на низата на ниска и средна време е соодветно.

Како основа за забавите, пентатонската скала стана а блуз класичен . Многу добро познати песни и самиот дух на овој музички правец ја прават пентатониката суштински елемент во обуката на почетниците. блузмен .

Системот на интервали од пет чекори стана широко распространет во новите гранки на тешката музика - хеви метал, готик, алтернатива. Во пондерираната верзија, пентатонската вага често се игра со тројки, што на забавата и дава динамика и брзина.

На пример, вака постојаниот гитарист на Металика, Кирк Хамет, го користи звукот со пет тонови.

Како се гради пентатонската вага?

Ако веќе сте запознаени со вагите, тогаш ќе ви биде многу полесно. Конструкцијата на пентатонската скала е едноставна: два чекори се отстранети од мали и главните размери на природната скала. Резултатот е пет ноти наместо седум: до, ре, ми, сол, ла.

За пентатонската скала

Пет позиции на пентатонската скала на гитарата

Позицијата на пентатонската скала е локацијата на множеството ноти на вагата на фретборд на гитарата со распоредот внатре шари . Со помош на пентатонични позиции, гитаристот го учи основното поставување на звуците што го сочинуваат интервалниот систем на инструментот.

Како резултат на лекциите, играчот ќе може „слепо“ да ги пронајде потребните секвенци на белешки без грешка, а потоа да ги победи, додавајќи карактеристики на импровизација и вклучувајќи соседни белешки.

Положбите на пентатонската скала се наоѓаат во рамките на 12 шари , но бројот на играни варијации не е ограничен на ова - можете да започнете одново, да го подигнете теренот за една октава и повторно да шетате низ целата фретборд .

За пентатонската скала

При поставување на левата рака, треба да се забележи дека секој секирај има свој прст. Затоа, гитаристот едноставно треба да го тренира истегнувањето на прстите, што е особено корисно на првиот шари , кои се пошироки.

Со десната рака може да се игра на два начина:

  1. Трансферот ом, движејќи се нагоре и надолу на секоја нота, учењето време е околу 50 bpm.
  2. Собирање на прсти.

прстите

Прсти е положбата на прстите на фретборд за играње пентатонски секвенци. Има многу прсти за свирење на пет звуци, но меѓу нив има и основни, основни, кои се нарекуваат кутии.

За пентатонската скала

Обично има пет кутии на мајор и мали пентатонични ваги. Серискиот број одговара на степенот, според кој е изграден прстенот.

Кога ги учите кутиите, треба да ги играте од првата до петтата. Треба да преминете на асимилација на следниот, откако целосно ќе го совладате извршувањето на претходниот.

Совладувајќи неколку кутии, гитаристот може да направи транзиции меѓу нив користејќи легато и глисандо техники. Надвор од образовниот процес, кутиите ретко се пуштаат во целост - најчесто тоа се посебни фрагменти поврзани со општиот тек на музичката тема.

Видови пентатоник

Постојат два главни типа на пентатонска скала: мајор и мали .

Мала пентатонска скала

Пентатонската скала во ла- мали се смета за класичен за учење и изведба . Систем за градба во кафез. Кутиите на мали пентатонична скала укажува на нејзиното играње со различни копчиња. При читање мали кутии, светли (или обоени) точки укажуваат на тоник, црна (или ненаполнета) - сите други ноти на вагата.

За пентатонската скала

Голема пентатонска скала

Се игра во Г-дур, позициите се градат по истиот редослед како и во мали : КАФЕЗ. Кога играте големи кутии, еден може да се пресели во друг. Така, гитаристот ја удира пентатонската скала, движејќи се насекаде фретборд , што дава широки можности за изведба, вклучувајќи во рамките на импровизацијата.

За пентатонската скала

Пентатонични јазичиња

При снимање на соло дел со помош на пентатонска скала, традиционално се користи таблатура. И ако во учебниците, за јасност, стегање на жици на фретборд e се означува со точки, потоа во општо прифатената таблатура, само нумеричката ознака на секирај а, на кој се стега низата, се користи.

Времетраењето на звучните ноти при свирење на пентатонската скала се стреми кон еднакви вредности, меѓутоа, во случај на подолг звук, наместо една, се користат неколку цртички за раздвојување на жиците.

Во повеќето правни системи, таблатурата не е регулирана со закони за авторски права, така што тие се слободно дистрибуирани на Интернет.

Заклучок

Огромна разновидност на соло делови се засноваат на општо прифатените музички техники. Способноста да се игра свежо и интересно во голема мера се должи на брилијантното познавање на теоријата и совладувањето на практичните основи. Пентатонската скала е една од нив. Дури и во референтната форма, може да звучи соодветно. Ако научите како вешто да го победите, тогаш можете да постигнете успех во свирењето на гитара во голем број музички жанрови.

Оставете Одговор