За капите за гитара
членовите

За капите за гитара

Преведено од италијански, името на уредите значи „горен праг“. Капо за гитара е додаток во форма на стегач што е прикачен на табла на прсти и го менува клучот на секирај до повисока или пониска. Едноставно кажано, уредот имитира баре. Се користи првенствено за класични или акустични инструменти.

Шипката за облека за гитарата ги прицврстува сите жици одеднаш или секоја поединечно.

За капите за гитара

За што е потребно

Стегачот за гитара се користи во следниве случаи:

  1. Менување на клучот на целиот инструмент.
  2. Промена на звукот на поединечни жици: една, две или три.
  3. Комплекс за стегање акорди без користење на баре.

Во концертни услови, гитаристот не може постојано да го обновува инструментот за да изведува различни композиции. Носењето неколку гитари со вас исто така не е опција. И со капо, можете брзо и лесно да го промените системот, со што ќе си олесните да изведувате композиции што го придружуваат вокалот како и .

За капите за гитара

Кога се користи капо?

Потребна е штипка за алишта кога:

  1. Треба повторно да го наштимате инструментот за вокал.
  2. Неопходно е да се промени не целиот систем, туку звукот на поединечни жици.
  3. Тешко е да се изведе целата композиција на шипката.

Покрај тоа, музичарот може да експериментира со звукот на гитарата, да развие свој стил на изведба и да го најде најзгодниот начин за свирење.

Видови клипови за гитарски жици

Најчестите типови на капа се:

  1. Виткаат (меки) – производи со најприфатлива цена, погодни за повеќето класични или акустични гитари. Тие се евтини, лесно се прицврстуваат, ја прилагодуваат саканата напнатост, не оставаат траги на нив вратот . Меѓу недостатоците - неможноста за брза промена на редот на изведбите и брзото абење. Затоа, за почетници се препорачува меко капо.
  2. Распарчи -on – се развиени од издржлива и лесна пластика, така што тие тежат малку, безбедно ги стегаат жиците – можете да ја прилагодите силата на затегнување со каранфилче. Цената на овие капа е прифатлива; Тие се погодни за акустични и електрични гитари.
  3. пролет – изработени од челик, па се сметаат за најквалитетни. Металните капа не ја гребат вратот благодарение на неколку меки влошки. Тие се препорачуваат за употреба на концерти, како пролетни производи брзо се инсталираат.
  4. Пајакот Капо е ретка бидејќи е скапа и треба помалку да се користи од другите капа. Производите се инсталираат посебно на секоја низа, така што тие не го менуваат целиот систем одеднаш, туку поединечно. За експериментаторите, ова е добра опција.

Што нуди нашата продавница - кое капо е подобро да се купи?

Ние купуваме капи NS Capo Lite PW-CP-0725 . Изработен од издржлив и отпорен на температура ABS пластика, овој комплет вклучува 25 парчиња. Тие се монтираат со една рака. Производите на Planet Waves се дизајнирани за електрични и акустични гитари со шест жици со радиален вратови.

Лиени капи се опремени со a микрометриски механизам за прилагодување, благодарение на кој изведувачот го фиксира потребниот притисок врз жиците, врз основа на карактеристиките на инструментот и положбата за време на свирењето.

Одговори на прашања

1. Стегач за гитара – кое е точното име?Капо
2. Капо за гитара – што е тоа?Ова е додаток за менување на штимањето на гитарата со притискање на жиците до одредено секирај .
3. Какви видови гитари користат капо?Најзастапени се класичните и акустичните инструменти со 6 жици, но може да се најдат и капи за електрични гитари и други видови на кубени инструменти.
4. Кога е потребно капо?Ако треба да ја наместите гитарата на вокалот; брзо менувајте го системот за да го извршите составот; експериментирајте со звукот на инструментот.
5. Кое капо е погодно за почетник?Еластична или мека.
6. Дали е можно да се направи капо за гитара со свои раце?Да, само молив и гума. Првиот ги притиска жиците на секирај , И вториот еден ја регулира силата на затегнување.
7. Дали е можно да се смени клучот на една низа со капо?Да.
8. Какви капа се користат на концертите?Со пружина или прилепување механизам . Брзо се ставаат и вадат.

заклучоци

Клип за жици за гитара е додаток кој ќе го олесни свирењето со елиминирање на потребата од пуштање музика на лентата и менување на звукот на инструментот. Капо може да им се советува на музичари-почетници: може да им биде тешко да ја прицврстат лентата, а за почеток можете да го користите овој производ. Тешко е за искусен изведувач да направи без алишта на концерт: доволно е да купите капа со потребните параметри во нашата продавница за брзо да го смените клучот за време на настап.

За капите за гитара

Благодарение на клиповите, гитарата брзо се штима за музичка придружба на вокал или изведба на одредена композиција. Постојат неколку видови капо, кои се разликуваат по цена, леснотија на користење и принципот на работа на стегањето механизам . Стегачот може да се направи со свои раце од импровизирани средства. Изведувањето со таков уред нема да работи, но за домашна употреба е погодно. Модерните капа не ја гребат вратот или да ги оштети жиците или шари , под услов да се користат правилно и со оптимална напнатост.

Оставете Одговор